Nieuwsflits

Kiki en Simone zijn weer terug uit Ethiopië

geplaatst op: 28-02-2011
Alle klasgenoten uit M3d en V5 stonden op en klapten toen Kiki de Graaf en Simone van Bree op maandag 28 februari om half negen de aula binnenstapten. Zaterdagmiddag kwamen ze thuis na hun tiendaagse reis naar Ethiopië. Kiki en Simone zagen daar met eigen ogen hoe hun leeftijdsgenoten leven en schoolgaan.
Stichting Edukans, een christelijke organisatie die zich bezighoudt met onderwijskansen voor kinderen in landen waar naar school gaan minder gewoon is dan bij ons, organiseert elk jaar een reis als deze. Kiki en Simone maakten deel uit van drie groepen van ieder ongeveer twintig studenten, die namens hun school worden afgevaardigd. De bedoeling van deze reis is: aan al je schoolgenoten uit eigen ervaring vertellen wat er nodig is om ook in Ethiopië schoolgaan mogelijk te maken voor alle kinderen.
Simone en Kiki deelden met ons wat zij heel moeilijk en zwaar vonden. Simone vertelde, duidelijk geëmotioneerd, over meisjes die op hun achtste jaar al uitgehuwelijkt worden en dan door de sexuele relatie met hun man beschadigen en incontinent worden. Ze drukte ons op het hart om blij te zijn met het feit dat we naar school kunnen gaan en later kunnen trouwen met degene van wie we houden. Het was heel stil in de aula toen Simone dit vertelde.
Kiki bevestigde, dat ook zij dit het meest aangrijpende verhaal van de hele reis had gevonden. Heel bijzonder was ook, dat kinderen alles met hen wilden delen, ook al hadden ze zelf bijna niets.
Kiki vertelde dat kinderen haar welkom heetten en een speciale plaats voor haar maakten in de klas toen ze lessen bijwoonde. Zó graag naar school willen als deze Ethiopische kinderen, dat kunnen wij ons bijna niet voorstellen. Zó weinig hebben om mee te werken, kapotte boeken, schriften die uit elkaar liggen en dan toch blij zijn dat je naar school kunt. Voor zulke kinderen wil je toch graag iets doen, véél doen, om hen te helpen een opleiding te volgen. Die opleiding geeft hen de kans om een goed en gelukkig leven te krijgen. En daarvoor zijn wij immers op aarde: om gelukkig te zijn. Wij, alle schoolgenoten van Kiki en Simone, zullen ons best doen door zoveel mogelijk geld in te zamelen voor de kinderen van Ethiopië.
Simone en Kiki zijn nog maar net thuis. We hebben een klein stukje van hun ervaringen mogen beluisteren, maar ze hebben nog veel meer te vertellen. Dat zullen we in de komende maanden zien en horen bij de Paasviering en op Going Globaldag. In hun eigen klassen zal vanaf vandaag vast veel worden nagepraat en dat is heel goed. “Mijn leven is totaal veranderd”, zei Simone. Dan heb je juist je vrienden en vriendinnen nodig om te kunnen praten, om je te kunnen helpen om deze reis te verwerken. Dank je wel, Simone en Kiki, dat jullie voor ons deze reis hebben gemaakt. Nu weten wij, dankzij jullie, wat we kunnen doen voor kinderen die ons nodig hebben.

Extra foto's