Nieuwsflits

V5 en H4 twee weken op Sicilië

geplaatst op: 09-05-2011
Daar stonden ze dan, de Italianen, geduldig op ons te wachten, blij dat we na wat vertraging in Modica waren aangekomen. De reden???? De koffer van meneer Lemmens was niet meegekomen. Jammer meneer, dan maar steeds dezelfde blouse, broek en sokken. Iedereen ging snel naar de gastgezinnen om te kijken met wie we de komende twee weken zouden doorbrengen.
De volgende ochtend Ragusa. ‘Om 11 uur bij het busstation, mensen!’ De bus bleek pas om 1 uur weg te gaan. Eindelijk vertrokken we, maar de bus stopte ergens in een buitenwijk van de stad, daar konden we nog een uur wachten op de bus die naar het centrum ging. Dit was het begin van ons avontuur in Zuidoost-Sicilië. Zondag 24 april: eerste paasdag. Pasen is in Sicilië een groot feest en vooral in Modica. Modica staat bekend om haar ‘Madonna Vasa Vasa’, dat ‘Maria Kus Kus’ betekent. Alle mensen komen samen in het centrum van Modica waar de standbeelden van Maria en Jezus door de stad gedragen worden. Maria is in het zwart omdat ze rouwt om de dood van haar zoon, maar als ze elkaar zien en Jezus herrezen blijkt, transformeert Maria’s zwarte gewaad in een kleurrijke jurk. Dan geeft Maria ‘de kus’ aan Jezus, wat het startsein is voor luid applaus. Iedereen naar huis voor de paaslunch, wij dus ook, maar eerst werd ons gevraagd of wij een reactie op het feest wilden geven, live op televisie!! We zijn dus allemaal beroemd geworden in Modica! Maandag, een vrije dag, werd een barbecuedag en Jumaa vond het SIA-lied: ‘Superman’ van Joe Brooks. De volgende ochtend weer vroeg uit bed voor een dagtocht naar Catania en Siracusa in………………. de stromende regen. Aan het einde van de dag moesten we met pijn in ons hart afscheid nemen van meneer Lemmens.
Woensdag voor de eerste keer naar school, het liceo classico. In Nederland had mevrouw Adema ons de beginselen van de Italiaanse taal bijgebracht en op die woensdagochtend presenteerden wij ons allemaal in het Italiaans aan de leraren en leerlingen van het SIA-project en de rector van de school. We kregen van vier leraren Italiaanse les en hebben veel geleerd van professoresse Cataldi en Belluardo en professori Gennaro en Blandino. De middagjes in Noto, Scicli en Pozallo waren top. Koninginnedag hebben we natuurlijk gevierd. Op Zaterdag gaan ze in Modica naar school, wij dus ook, natuurlijk wel in het oranje. Maar toen moesten we afscheid nemen van mevrouw Adema. Een zwart moment tijdens onze fantastische reis. Die middag hebben de Nederlandse jongens tegen de Italiaanse gevoetbald. Natuurlijk wonnen wij, voor onze Bea. Zondag nog een feestje in Pozallo aan het strand. De volgend ochtend weer vroeg uit bed om naar school te gaan, de laatste dag voor het schriftelijk examen. Iedereen is dat zonder kleerscheuren doorgekomen en toen de mondelingen. Yes, gelukkig allemaal geslaagd en drie zelfs ‘met lof’! Mooi diploma voor boven het bed. En dan was er al het afscheid van de school, die we trouwens erg veel op Zweinstein vonden lijken.
Het was tijd voor ons laatste terrasje. Nog even van de zon genieten, lunchen en dan chocola proeven. Modica staat bekend om haar speciale chocola en de manier waarop dat gemaakt wordt. Het afscheidsfeestje was leuk, maar verdrietig. Voor de allerlaatste keer met z’n allen bij elkaar in Sicilië… Iedereen lag pas laat in bed, maar de wekker ging wel om 5 uur ’s ochtends. Om 6 uur het echte afscheid. Heerlijk gehuild en iedereen gaat elkaar heel erg missen, maar gelukkig komen zij aan het einde van de zomervakantie naar ons toe. We zijn pas halverwege het project, maar weten al: dit was een reis die we nooit meer vergeten.

Extra foto's