Nieuwsflits

Lees elkaar voor uit elk boek dat je mooi vindt

geplaatst op: 01-04-2013
Dat was het advies van dichter Ted van Lieshout aan de eersteklassers: deel met elkaar alle teksten die je mooi vindt, ter inspiratie en als troost.

In het kader van de Nassauweek hield hij een voordracht en de magie van deze woordkunstenaar hield de zaal van het begin tot het eind geboeid met het verhaal van zijn leven en zijn werk. Er is natuurlijk een scheidslijn tussen realiteit en fictie, maar Ted van Lieshout verwerkt eigen ervaringen in zijn teksten. Zo verloor hij op jonge leeftijd zijn broertje, waar hij over schrijft in 'Gebr.'. Met dat boek laat hij zien hoe ook trieste momenten in een leven, weergegeven in fictie, een bron van troost kunnen worden. Voor anderen, maar ook voor hemzelf.

Terwijl de vierde-, vijfde- en zesdeklassers hun vingers kromschreven tijdens moeilijke testen en zich de blaren op hun tong praatten bij mondelingen, waren klas één, twee en drie nauwelijks op school te vinden. Ze debatteerden, maakten gebruik van allerlei technische mogelijkheden in het Technopolis in Mechelen, waren onder de indruk van de trieste achtergrond van kamp Vught, waarden rond in het Textielmuseum in Tilburg en verkenden hun eigen stad Breda met een culturele of duurzame bril.

Een ooggetuigenverslag van alle activiteiten is ondoenlijk, maar een groot compliment aan Hanneke Adelaar mag hier wel gemaakt worden. Zij is de inspirerende kracht achter de culturele rondleidingen, lezingen, wandelingen en foto-opdrachten in Breda . En aan haar danken de eersteklassers het project 'Woorden en letters'.