Nieuwsflits

Bordjes omhoog graag

geplaatst op: 16-09-2013
Het ouderwetse schoolbord, met krijtjes die zo venijnig konden krassen, bestaat op De Nassau niet meer. Whiteboards en beamers hangen nu in elk lokaal. Daniel van Domburg, geschiedenisleraar op De Nassau, experimenteert dit jaar zelfs met A4-whiteboards in zijn lessen. Hij stimuleert hiermee zijn leerlingen actief aan de les deel te nemen.

Van Domburg hoorde ervan tijdens een workshop voor tto-docenten. Activerend onderwijs was het onderwerp en A4-whiteboards waren het middel. Het idee: elke leerling krijgt een miniboard, een stift en een wisser. Tijdens een les kan iedereen zijn inbreng op het bordje schrijven. Een groot voordeel is dat de opgestoken whiteboards voor iedereen leesbaar zijn, waardoor niet alleen de makkelijke praters een inbreng hebben. Het stimuleert iedereen mee te denken. In Engeland kunnen ze de bordjes niet aangesleept krijgen en Daniel van Domburg bestelde ze ook meteen.

Een voorbeeld uit de praktijk. Tijdens een les over de renaissance was de vraag wat voor gevolgen de uitvinding van de boekdrukkunst heeft. Alle leerlingen schreven een antwoord op, de bordjes gingen omhoog en na een snelle inventarisatie zette de docent de relevante ideeën op het grote whiteboard. Alle punten die hij had willen noemen, waren al door de leerlingen bedacht. Dan is lesgeven niet meer eenrichtingsverkeer, maar interactie.

Extra foto's