Nieuwsflits

Een dag in de wetenschap

geplaatst op: 22-11-2013
Alle leerlingen van v5 hebben donderdag 21 november deelgenomen aan een speciaal voor De Nassau samengesteld programma op de Radboud Universiteit. Ze maakten ’s ochtends kennis met de Nijmeegse campus, volgden een hoorcollege en namen deel aan een aantal bijzondere wetenschappelijke experimenten. ’s Middags kregen onze leerlingen van studenten tips voor het kiezen van een vervolgopleiding en tot slot werden ze rondgeleid in het indrukwekkende Anatomisch Museum van de medische faculteit.

De leerlingen werden na aankomst in de ochtend ingedeeld bij een alpha- en bètagroep. In het Erasmusgebouw gaf Paula Fikkert, hoogleraar Taalwetenschap, een hoorcollege over eerste taalverwerving. Ze vertelde over taalonderzoek bij baby’s aan de Radboud en gaf als voorbeeld dat baby’s ongelooflijk goed zijn in patroonherkenning en daardoor een woordenschat opbouwen. Daarna namen leerlingen deel aan experimenten met eyetracking tijdens het lezen van een tekst, verborgen reclame in games en cameraopnames van gesprekken ten behoeve van onderzoek naar gebarentalen. Niemand had dit soort onderzoek verwacht aan een letterenfaculteit.

De bètagroep participeerde in het Huygensgebouw in een heel ander experiment. Het onderzoek betreft het lokaliseren van geluid en wordt ontwikkeld om gehoorstoornissen op te sporen. De proef vindt plaats in het donker. Wanneer de proefpersoon een geluid hoort, moet hij naar de plaats kijken waar hij denkt dat het vandaan komt. Op een nepbril zit een structuur met een laser zodat geregistreerd kan worden waarnaar de proefpersoon kijkt in deze ruimte en dus waar hij het geluid heeft waargenomen. De resultaten van het onderzoek bij onze leerlingen worden nog opgestuurd.

Na een heel zinvolle voorlichting over studiekeuze met grappige bijdragen van een student biologie, bezochten de vwo'ers het Anatomisch Museum, waar ze van geneeskundestudenten uitleg kregen bij de preparaten. Voor de meeste leerlingen was dit het hoogtepunt van de dag. Ze zagen onder meer een geheel lichaam in schijven, die je zelfs vast mocht houden, piepkleine embryo’s, een drieling op sterk water en de zwartgespikkelde longen van een stadsmens. Het was voor iedereen heel leerzaam en voor een enkeling zelfs té indrukwekkend.


Extra foto's