Nieuwsflits

Ook baby’s moeten niet te veel drinken

geplaatst op: 16-01-2014
Oud-leerling en promovendus Bob Touwslager was voor een dagje terug op zijn oude school om in het kader van de wetenschapsdag voor de bovenbouw van het vwo leerlingen te laten zien wat een studie Geneeskunde inhoudt. Daarnaast vertelde hij over zijn promotieonderzoek naar de relatie tussen een laag geboortegewicht en hart-en vaatziekten op veel latere leeftijd.

Beurs van De Nassau

Na zijn bachelor- en masterfase is Bob niet direct begonnen aan de specialisatie tot kinderarts, maar maakte hij de keuze voor promoveren. Medio mei van dit jaar verwacht hij zijn doctorstitel te krijgen nadat hij zijn proefschrift heeft verdedigd aan de universiteit van Maastricht. Hij is de eerste oud-leerling die voor zijn promotieonderzoek een beurs van De Nassau heeft ontvangen. Bob vond het daarom plezierig iets over zijn onderzoek te kunnen vertellen. De Nassau wil daarmee ook benadrukken dat leerlingen op school goed moeten worden voorbereid op de wetenschap.

“Hij is zóó goed gegroeid”

Als wij op kraamvisite gaan, zullen we vaak te horen krijgen of zelf opmerken dat de baby zo goed gegroeid is. Dat dit niet altijd positief is, liet Bob ons op heldere wijze inzien. Hij heeft met onderzoek bij honderd pasgeboren baby’s kunnen aantonen dat de endotheelfunctie (de doorbloeding van de aderen) bij kinderen met een te laag geboortegewicht een voorspeller kan zijn van hart- en vaatproblemen op latere leeftijd. De kinderen die te licht zijn bij de geboorte zullen in de eerste maand een groeispurt doormaken, wat dus niet altijd een teken van gezondheid is.

Bob gaf ons een mooie inkijk in zijn onderzoek en liet ons ook zien wat het allemaal inhoudt voordat je medisch specialist bent en doctor in de Geneeskunde. Uiteraard zijn wij als Nassau trots op deze oud-leerling.

Extra foto's