Nieuwsflits

Boekenweek: Bram Willems verfilmt Tommy Wieringa

geplaatst op: 13-03-2014
Dit jaar organiseerde Boekenweek Live op 12 maart een ontmoeting tussen Tommy Wieringa en leerlingen van middelbare scholen. Leerlingen en auteur troffen elkaar in de Openbare bibliotheek in Amsterdam. Arjan Lubach presenteerde de opnames die live werden uitgezonden. Bram Willems uit vwo-3 werd speciaal uitgenodigd om aanwezig te zijn.

De reden voor deze eervolle uitnodiging was zijn ‘verfilming’ van Mrs. M, een verhaal van Tommy Wieringa.
Het verhaal staat in het boek ‘Ik was nooit in Isfahaan’. Het thema is ‘reizen als avontuur, onbevangen, open voor het onverwachte’. Dit was het uitgangspunt voor een creatieve wedstrijd en onze docenten Nederlands ontvingen prachtige filmpjes en reisverslagen. De jury van Boekenweek live was onder de indruk en koos Bram Willems als winnaar.

Bram maakte een schimmenspel van het verhaal Mrs.M, dat hij in stukjes filmde. Tommy Wieringa was erg onder de indruk van de sfeer, de kleuren en de muziek. De muziek, zo bleek tijdens de uitzending, was uitgezocht door Brams zusje Leanne uit klas B1g. Bram vertelde in de uitzending hoe hij het filmpje gemaakt had. Tommy Wieringa raadde Bram tijdens het interview aan ´om niks te bederven van de mythe´.

Doordat in een schimmenspel niet alles precies kan worden uitgewerkt, zal de kijker dit in zijn verbeelding moeten en willen doen. Wieringa bleek erg gesteld op details die er ogenschijnlijk niet zo toe deden. Een schimmenspel waarin een walvis een belangrijke rol speelde was dan ook ‘geknipt’ voor het verhaal. De Nassau is trots op Bram!

Boekenweek live! de uitzending
De uitzending met het filmpje van Bram Willems is live uitgezonden op internet en kan worden bekeken op www.boekenweek.nl

Extra foto's