Nieuwsflits

De finale van het tweede jaar van de Nassau Academie

geplaatst op: 06-06-2014
Yeah, you can be the greatest
You can be the best.................
How are you ever gonna know if you never even try?

(uit: Hall Of Fame)

Waren vorig jaar de minors nog exclusief voor vwo-1, dit jaar zaten ook vwo-2 en vwo-4 in de zaal. Zowel leerlingen als ouders waren ruim vertegenwoordigd. De eer was aan de eersteklassers om de avond te openen terwijl zij met hun square caps onder de klanken van 'Hall Of Fame' de trappen afdaalden. Deze avond, aaneengeregen door the grand lady van de Nassau Academie, Margreet Goezinne, moet elke scepticus wel enthousiast maken voor de koers die De Nassau twee jaar geleden heeft gekozen. En dat kunnen we schrijven op het conto van de leerlingen die het podium beklommen.

Leerlingen uit alle leerjaren brachten hun minor in beeld. Uit klas B1b vertelden Bram en Jay wat zij in de minor 'Het geheim van de piramides' hebben gedaan. Ze waren lovend over de excursie naar het Rijksmuseum voor Oudheden in Leiden. Van de tweede klassen presenteerden Hanna, Frederique en Paula hun minor 'Fight for your right!' Die ging over vrijheid dichtbij en verder weg, van vrijheid in het gezin, tot vrijheid in Nederland, de wereld en het keuzeland Venezuela. Vrijheid in onze tijd gaat ook over privacy, of beter over het wereldwijd ontbreken daarvan. Of je nu in Nederland woont of ergens anders, Google volgt je.

En elke keer dat Nassauleerlingen zich presenteren is er wel een moment waarop je heel diep geraakt wordt, stil wordt van bewondering en trots dat je met die leerlingen mag optrekken. En dat kregen twee meisjes uit vwo-4 voor elkaar, Fleur en Wies. Zij volgden de minor 'Maatschappijkritiek vanuit popmuziek', waar besproken werd hoe muziek de maatschappij aan het denken kan zetten. Een van de eindopdrachten was een protestfragment schrijven over een onderwerp dat hun na aan het hart lag. Fleur en Wies maakten een heel lied. Een lied over de Krim, waarin de moeders betrokken werden van ieder die daar in 2014 vuile handen maakte. “But if you're not I know how to dial the number of your mum and I will tell her all the things you've done wrong.” De tekst was indringend en werd ook nog eens prachtig gezongen.

Prettig luchtig was daarna de presentatie van Matthijs en Marijke, ook uit vwo-4, over de minor 'Scalpel of Kanon' een minor over tijden van oorlog en de ontwikkeling van de geneeskunde.

Natuurlijk sprak directeur vwo Jan Pieter de Pender vol trots over 'zijn' Nassau Academy en was de nieuwe wethouder van onderwijs razend enthousiast over hoe De Nassau met de Nassau Academie de ramen openzet en het contact met de stad Breda aangaat. Natuurlijk waren er veel complimenten voor iedereen die de minors heeft gegeven, maar onze eigen oogst gaf vanavond de basis voor die trots,dat enthousiasme en die complimenten.

De eer van de afsluiting was aan oud-leerling Adriaan Persons, inmiddels bekend van de X-factor, en wederom aan de eersteklassers die onder luid applaus hun square caps de lucht in gooiden.

Hier vind je een opname van de toespraak van Miriam Haagh, de wethouder van Onderwijs van Breda.

Extra foto's