Nieuwsflits

Groeispurt bij baby’s niet altijd gezond

geplaatst op: 07-07-2014
Vrijdag 27 juni promoveerde onze oud-leerling Bob Touwslager in Maastricht tot doctor in de geneeskunde. Hij verdedigde met succes zijn onderzoek bij 100 baby's die te licht waren bij de geboorte, waarin hij aantoont dat een groeispurt bij baby’s met een laag geboortegewicht lang niet altijd een goede ontwikkeling is.

Hoewel de titel van zijn dissertatie "Short- and long-term cardiometabolic consequences of infant growth" wellicht doet vermoeden dat de verdediging voor niet-medici onbegrijpelijk zal zijn, weet Bob (gelukkig in het Nederlands) de problematiek op een heldere, zeer gestructureerde wijze uit de doeken te doen. De belangrijkste conclusie uit zijn onderzoek is dat baby's die normaal op tijd geboren worden, maar met een te laag geboortegewicht, niet te snel op gewicht gebracht moeten worden door middel van extra voeding. Gebeurt dit wel, dan kan dat gevolgen hebben voor de ontwikkeling/functie van de binnenwand van de bloedvaten(het endotheel) waardoor er mogelijk een hoger risico op hart- en vaatziekten op latere leeftijd is. Met name de eerste maand na de geboorte is cruciaal. Bob heeft de functie van het endotheel gedurende 4 jaar gemeten met speciale apparatuur die aan de buitenkant van het lichaam van de baby bevestigd is.

Het was voor de toehoorders jammer dat de pedel met haar "hora est" na een uur een einde maakte aan de boeiende verdediging in de fraaie aula van de universiteit.

Bob is de derde oud-leerling die in het afgelopen jaar de doctorstitel heeft verworven. Daar zijn we als De Nassau trots op.

Extra foto's