Nieuwsflits

Een goede buur, een goede keuze

geplaatst op: 07-10-2014
Al jaren heeft De Nassau een goede buur, Avans, waar nogal wat leerlingen van de havoafdeling hun studie voortzetten. Toch is het voor onze leerlingen niet altijd duidelijk wat bepaalde studies daar inhouden. Daarom is er nu Nassau-select.

Afgelopen jaar ontstond het plan om aan de geïnteresseerde en goed presterende havo-5-leerling een kennismaking aan te bieden met de economische studierichtingen op Avans. Daartoe werd een convenant opgesteld waarin de directeuren afspraken dat op De Nassau zes weken een docent van Avans een dubbelles geeft. De les is te vergelijken met een college op hbo-niveau.

De eerste groep is enkele weken gelden gestart. De twintig havoleerlingen en één geïnteresseerde vwo-leerling werden op diverse manieren aan het werk gezet. De leerlingen moesten bijvoorbeeld in groepen nadenken over de organisatie van een camping in Oostenrijk, gingen in op de miljoenennota en bespraken de balans van NAC.

De ervaring leert dat studenten in het eerste jaar van hun hbo-opleiding vaak van studierichting veranderen en vaak een jaar hiermee verspelen. Dat is niet handig en vooral ook erg duur. Hoewel pas de helft van de lessen is gegeven, is het nu al voor een aantal van onze leerlingen duidelijk welke richting ze wel en welke richting ze niet uit willen gaan.

Uiteindelijk is een verantwoorde keuze door alle leerlingen het doel van dit project. Nassau-select gaat daarom dit schooljaar ook plaatsvinden voor leerlingen met interesses op andere studieterreinen.Extra foto's