Nieuwsflits

CSI movie versus reality

geplaatst op: 06-04-2015
Tijdens de minor Minor ‘CSI movie vs reality’ vergelijken leerlingen uit de derde klas van het vwo de forensische technieken en werkwijze uit de populaire tv-series CSI (LV/NY/Miami) met de werkelijkheid.

Hiervoor krijgen ze eerst de nodige theorie over DNA, dactyloscopie, bloedsporenonderzoek en de werkzaamheden van de technische recherche en het Nederlands Forensisch Instituut (NFI). Daarna gaan de leerlingen zelf een zaak oplossen. Ze krijgen een politiedossier en verzamelde bewijsstukken aangeleverd die ze moeten gaan onderzoeken, met de realistische technieken. Uiteindelijk kunnen leerlingen deze zaak oplossen.

Sinds de serie CSI zo vreselijk populair is, hebben opleidingen die verband houden met forensisch onderzoek een enorme toestroom gekregen. Helaas valt het gros van deze nieuwe studenten binnen een jaar weer uit, omdat het beeld dat ze door series en films in hun hoofd hadden niet strookt met de werkelijkheid.

Een forensisch onderzoeker loopt in werkelijkheid niet op de plaats delict, want dat zou zijn objectiviteit kunnen beschadigen. In werkelijkheid krijgt hij in het lab, dat gewoon wit en steriel is en waar het licht gewoon van tl-verlichting komt en niet van prachtige blauwe lampen, bewijzen aangeleverd en moet hij deze analyseren. Hij wijst geen verdachte aan, pakt niemand op, ondervraagt niemand en ziet zelfs het totaalplaatje van de zaak niet, omdat dat het onderzoek kan beïnvloeden. Hij rent zeker niet in een sexy outfit en gewapend achter iemand aan, maar loopt heel de dag met een haarnetje en mondkapje op en handschoenen aan om besmetting van het bewijsmateriaal te voorkomen. Dit valt veel leerlingen al wel wat tegen tijdens de twee lesuren van de minor, laat staan tijdens een achturige werkdag.

Wel zorgt goed forensisch onderzoek ervoor dat de politie een verdachte kan aanwijzen en de rechter iemand op basis van bewijzen kan veroordelen. Juist dat goed onderzoek doen staat centraal in de minor.

Aan het einde van de minor hebben de leerlingen niet alleen een spannende vermissingszaak opgelost, met echte forensische technieken, maar kijken ze ook met andere ogen naar de tv-series en films.

Extra foto's