Nieuwsflits

Speeddate vwo 5

geplaatst op: 18-02-2016
Maandag 15 februari kregen de leerlingen van vwo 5 in recordtempo een indruk van minstens zeven beroepen. Een heel enthousiaste groep, die voor het grootste deel bestond uit ouders van Nassauleerlingen, speeddatete die avond met onze vwo'ers over hun beroep. Er waren uiteenlopende banen vertegenwoordigd.

Vanuit de gezondheidszorg waren er onder andere een huisarts, cardioloog en biomedicus. Een advocaat, een medewerker zware criminaliteit bij het Openbaar Ministerie en een teamchef van de politie zaten broederlijk naast elkaar.

Het bedrijfsleven was goed vertegenwoordigd door medewerking van bedrijfskundigen, IT-managers en bedrijfseconomen. Ook werden er vragen beantwoord door werktuigbouwkundigen, een antropoloog, een orthopedagoog en een wethouder, om maar wat voorbeelden te noemen. Al deze ouders hadden deze maandagavond vrijgehouden om dit mogelijk te maken: sportavonden waren afgezegd en diensten geruild. In drie rondes van twintig minuten werden de leerlingen vijftien minuten voorgelicht, waarna ze vijf minuten vragen konden stellen. De voorlichters gaven een korte typering van hun werkzaamheden, vertelden over activiteiten die de buitenwacht niet ziet, maar die toch een belangrijk deel van hun taak zijn. Ze noemden ook de vakken die van belang zijn voor hun beroepsuitoefening en gaven soms een beeld van de ontwikkelingen die zij voor hun beroep verwachten.

Daarnaast konden de leerlingen met één voorlichter een half uur in gesprek gaan. Soms leidde dat tot verrassende resultaten. Zo kreeg één van de leerlingen een uitnodiging om een dagje mee te lopen op het Ministerie van Buitenlandse Zaken, zo mogelijk tijdens de ambassadeursconferentie, i.v.m. haar ambities op diplomatiek gebied.

Na afloop gaven veel leerlingen aan dat ze door deze bijeenkomst op nieuwe ideeën waren gekomen. Sommigen zijn aan het twijfelen gebracht: 'Eerst was ik zeker van de studie bedrijfseconomie, maar bedrijfskunde lijkt me nu ook heel leuk'. Anderen werden juist in hun keuze bevestigd: 'Het enthousiasme waarmee de fysiotherapeut vertelde heeft me nog meer geïnteresseerd gemaakt in dat beroep'. Velen zijn op deze avond op nieuwe ideeën gekomen. Zij hebben ook ontdekt dat er met een bepaalde studie nog veel mogelijkheden zijn en dat je beroep er niet meteen mee vaststaat. Ook de ouders en andere voorlichters waren tevreden, zo bleek tijdens de geanimeerde nazit.

Dank aan iedereen die heeft meegewerkt!