Nieuwsflits

Ionica Smeets: imponerend wiskundemeisje

geplaatst op: 18-02-2016
Op de avond van 4 februari was het auditorium van De Nassau tot de nok gevuld met leerlingen, docenten, ouders en andere geïnteresseerden in de lezing ‘Liegen met cijfers’ die hoogleraar Ionica Smeets daar hield in het kader van de Nassau Academie. Binnen een dag was deze avond ‘uitverkocht’. En dat voor een lezing van een wiskundige die promoveerde op een proefschrift met de titel ‘On continued fraction algorithms’.

Was het door haar fantastische optreden in Zomergasten dit jaar of door haar aanstekelijke columns in de Volkskrant?
Die donderdag merkte het publiek wat een combinatie van een hoog IQ en een dito EQ kan opleveren. Hoogleraar Smeets, sinds juli 2015 hoogleraar Science Communication aan de Universiteit Leiden, die zich dagelijks met de wetenschap bezighoudt, wist wiskundige problemen te vertalen tot een vlot en onderhoudend verhaal. Zij heeft daarvoor geen vakjargon nodig en kan herkenbare voorbeelden geven uit het eigen gezinsleven.

Door die voorbeelden werd duidelijk dat we hoogst argwanend moeten kijken als mensen hun mening onderbouwen met grafieken en staafdiagrammen. Percentages moeten we niet zo maar accepteren om ons verplicht te voelen mee te doen aan screening of vaccinaties. Reclamemakers nemen het vaak ook niet nauw en liegen met cijfers om ons te overtuigen hun product te kopen. Het publiek, dat heus niet alleen uit bèta’s bestond, genoot en deed zijn best bij de lastige vragen van Ionica.

Als u haar boekt voor een lezing, dan krijgt Smeets liever chocolade dan een fles wijn als bedankje. Dat had de organisator en inleider van de avond, Arjette Eijlders, goed begrepen. Een stralend wiskundemeisje ging tijdens de nazit haar boeken signeren voor de echte liefhebbers. En iedereen die aanwezig was zal nooit meer zonder wantrouwen naar cijfers kijken.

Extra foto's