Nieuwsflits

De Nassau op BN DeStem

geplaatst op: 13-05-2016
BREDA - Was het moeilijk? Of viel het mee? BN DeStem volgt de examens in de regio. Donderdag: Nederlands (vwo) I natuurkunde (havo) De Nassau I Breda
Het is een enorm spannende tijd voor middelbare scholieren. Na maanden van voorbereiding gingen de eindexamens donderdag echt van start. De havisten begonnen met maatschappijvakken en natuurkunde. De vwo'ers bogen zich over Nederlands.
Het is met ruim 24 graden een warme eerste examendag, zo ook op de Bredase middelbare school De Nassau. Flink bezweet lopen de scholieren de examenzaal uit. De vwo'ers zijn klaar met Nederlands, vooraf al het meest besproken examen van dit jaar. De afgelopen weken was er veel kritiek van docenten en taalkundigen over de manier waarop Nederlands getoetst wordt. Het zou volgens critici te weinig bijdragen aan de kennis van taal of taalvaardigheid.

"Er moet zeker nagedacht gaan worden over wat getoetst wordt in het examen Nederlands. Ik denk dat er ook dit keer antwoorden in het correctiemodel zullen staan, waarover ik me verbaas," vertelt docent Nederlands Ineke van de Steenoven. Ze heeft zojuist gesurveilleerd bij het examen en kon tussendoor vluchtig naar de opdrachten kijken. "Het was een veelomvattend examen. Vrijwel alle kandidaten hadden de volledige tijd nodig om het af te krijgen," zo geeft Van de Steenoven haar eerste indruk. "De tekstkeuze was goed, maar er waren te veel opdrachten."

"Het was best moeilijk. Ik ben nerveus over hoe het is gegaan", zegt de Floor Joosen (19) uit Breda, terwijl ze de gymzaal uitloopt. "De kritiek op televisie en in de krant over het examen Nederlands maakte me zenuwachtig." De moeilijkheid van dit examen kwam volgens haar vooral door 'het hoge aantal open vragen'. "Vaak was er een maximaal aantal woorden voor het antwoord. Je gaat dan lang nadenken over je formulering."

"Het ging redelijk," glimlacht vwo'er Giancarlo Oprins (18) uit Gilze. "Het was moeilijk om mezelf aan het maximaal aantal woorden te houden." Het meest ziet hij op tegen het eindexamen Latijn. "Van dat vak gingen de oefenexamens niet zo goed."
"De kop is eraf", zegt Nikky Diepstraten uit Breda. Ze is donderdag 17 jaar geworden en kreeg als verjaardagscadeau een havo-examen Natuurkunde. "Dat is niet heel leuk op je verjaardag. Voor de meeste examens komende week ben ik gelukkig al helemaal klaar." Ze staat nu een 7,0 voor natuurkunde. "Ik hoop er een zesje uit te hebben gehaald."

Een groot deel van de vmbo'ers begint vrijdag met het eerste examen: Frans. Voor de havisten staan Nederlands en aardrijkskunde op het programma. Voor vwo staan scheikunde en kunst ingepland.
In totaal nemen 210.000 middelbare scholieren deel aan de centrale examens. De examenperiode duurt tot en met vrijdag 27 mei.

Dit artikel is met enkele kleine wijzigingen overgenomen uit BN De Stem. (red.)