Nieuwsflits

Thrillerauteur Eva Burgers op De Nassau

geplaatst op: 27-09-2016
Vorige week was het Literatour, de Boekenweek voor jongeren. Tijdens deze week bezoeken schrijvers in één week zoveel mogelijk scholen in Nederland. Vrijdag 23 september was het de beurt aan De Nassau en bezocht thrillerauteur Eva Burgers M3-leerlingen op de PK.

Docent Nederlands Moniek Spiering had Eva Burgers uitgenodigd en ter voorbereiding hadden de leerlingen samen een spannend boek uit de serie Kaya Crime gelezen.

Eva Burgers vertelde dat ze, voordat ze jeugdthrillers ging schrijven, had gewerkt als rechercheur op de afdeling Zware Criminaliteit. Het recherchewerk is natuurlijk een inspiratiebron geweest voor haar spannende boeken. In haar verhalen komen waargebeurde moorden voor die opgelost worden door agenten die echt bestaan. Als groot voordeel van het auteurschap noemde ze dat ze in haar misdaadverhalen zelf een einde mag bedenken, wat in een echte moordzaak natuurlijk niet kan.

Ze doet ongeveer vier weken over het schrijven van een boek, wat misschien wel korter is dan de tijd die sommige leerlingen doen over het lezen van een boek. Voor mensen die niet zo van lezen houden, had Eva Burgers een goede tip: lees iedere dag een kwartiertje en kies een spannend boek.

Onder onze M3-leerlingen waren er een paar met schrijversambitie. De schrijfster raadde hen aan hard te werken en altijd in zichzelf te blijven geloven. Zelfs als meerdere uitgevers je manuscript afkeuren, moet je volhouden. Zij heeft er lang over gedaan om een uitgeverij te vinden die haar werk wilde publiceren. En ook haar grote voorbeeld J.K. Rowling heeft lang geduld moeten hebben voordat iemand haar eerste Harry Potterboek wilde uitgeven.
Rowling heeft een vermogen verdiend met haar Harry Potterserie veel meer dan Burgers. Om toch van het schrijven te kunnen leven, bedenkt ze daarom scenario’s voor detectiveseries. Ze heeft daarnaast een misdaadspel bedacht waarin 10 BN’ers een moord oplossen. RTL4 heeft het gekocht, dus misschien zien we dat binnenkort op tv.

Op Facebook schrijft Eva Burgers dat ze De Nassau een geweldige school vindt met enthousiaste leerlingen en gemotiveerde docenten. Dat lezen we natuurlijk maar wat graag.

Extra foto's