Nieuwsflits

Waterloo

geplaatst op: 07-10-2016
Iedereen kent wel het o zo populaire liedje waarmee ABBA in 1974 het Songfestival won. Voor Paul Lemmens was het echter na de eerste zeven woorden (“My my, At Waterloo Napoleon did surrender’’) al helemaal klaar. Blijkbaar weet hij iets wat wij niet weten. Historisch gezien is deze uitspraak namelijk absoluut niet correct.

Daarom zaten wij dan ook afgelopen zaterdag om 8:00 uur in de bus. Slechts één persoon was niet op tijd op de afgesproken plek, De Fazanterie in Ulvenhout. Helaas voerde de taxichauffeur van F. het verkeerde adres in de TomTom en arriveerde F. te laat. Desondanks wachtten wij geduldig en vertrokken we uiteindelijk compleet richting het slagveld van Waterloo om uit te vinden wat er dan, historisch gezien, allemaal wel aan de hand was toen Napoleon daar een historische nederlaag leed.

Paul Lemmens en Jan Pilot namen ons mee naar het jaartal 1815 en deden precies uit de doeken wat zich op het slagveld afspeelde. Iedereen die de verhalende kracht van Paul Lemmens al eens heeft ondergaan, weet dat het onmogelijk is te onthouden wat er op een dag als deze aan woordenstroom aan zijn mond ontsnapt: artillerie, De Grande Batterie, infanterie, het Duitse legioen, bestaande uit Hannoveranen die naar Engeland waren gehaald nadat George III in 1803 het Keurvorstendom Hannover werd afgenomen, de boerderij Hougoumont, Wellington en Blücher en nog wat generaals, plaatsnamen, militaire terminologie en gebeurtenissen werden geduid door onze gids extraordinaire.

Jan regelde op de achtergrond het eten, drinken, de toegang tot ondergrondse musea en bovengrondse suikerbietenvelden, waar vroeger het bloed rijkelijk had gevloeid. Velen van ons beklommen de wel 20.000 treden tellende trap naar een leeuw, die je eigenlijk veel beter van onderaan de trap kon bewonderen.

Moe, maar voldaan de bus in, onze hoofden vol met feiten en onuitwisbare indrukken. We weten nu waarom de tekst van het liedje volkomen onzin is. Terug bij De Fazanterie kan er maar een juiste afsluiting zijn van deze dag: Beef Wellington met frietjes! Op een mooie zaterdag, met een bus vol collega’s en vrienden een dag op het slagveld van Waterloo met als gidsen Paul Lemmens en Jan Pilot: beter kon het niet!

Extra foto's