Nieuwsflits

Geen compromis: het is goed of het is slecht

geplaatst op: 01-11-2017
Wolter Herder introduceerde afgelopen maandag de eerste gastspreker van de Nassau Academie van dit jaar: Toon Gerbrands. Herder noemde Gerbrands' eigenzinnige stijl van leidinggeven: hij schopt menig heilig huisje omver. Onze directeur vwo citeerde in zijn introductie een uitspraak: 'Iedereen deugt, maar het is de kunst uit te zoeken waarvoor. Een school moet dat zoekproces begeleiden, een leerling in zijn kracht zetten en niet in bijlessen zwaktes oplappen.'

Die gedachte keerde de hele avond terug in Gerbrands' lezing 'De maakbaarheid van succes': laat mensen doen waar ze goed in zijn. Uit zijn hele verhaal sprak dat iemand moet uitbuiten wat hem van nature ligt en geen excuusverhalen moet verzinnen om tegenslag te maskeren. Voor werken aan zwakke punten is 9% gemotiveerd, voor werken aan sterke punten 73%.

Gerbrands ging in op de vraag of succes altijd bereikt wordt en besprak verschillende aspecten die maken of iemand succesvol wordt. Het is een lastige materie, omdat je succes achteraf wel kan verklaren, maar het is veel moeilijker om het vooraf te benoemen.

'Er moet in elk geval een fundament zijn voor succes en zo'n fundament heeft slechts een kleine groep,' stelde Gerbrands. In dit verband laat hij de Gauss Kromme zien. Met een korte toelichting erop moet een heel groot deel van de toehoorders zich wel realiseren dat zij tot de grote middenmoot behoren. Een middenmoter gaat voor lifestyle, zit graag in zijn comfortzone, wil veiligheid, het liefst geen verandering, heeft de boel graag onder controle. En daar bereik je de top niet mee.

Talent is een absolute voorwaarde voor de top en slechts zo'n 10% beschikt daarover. 'Aanleg, genenplaatje, persoonlijke eigenschappen, dat is talent,' zei Gerbrands, ' en dat is niet meer dan beginnersgeluk. Van die kleine groep getalenteerden bereikt een nog veel kleiner deel de echte top. Die is weggelegd voor diegenen die zich kunnen focussen, die gepassioneerd zijn, voor resultaat gaan en grenzen op durven zoeken, voor diegenen die niet geholpen hoeven te worden en de spanning aankunnen die een topprestatie met zich meebrengt.

Het gaat niet per se om selectie, selectie is maar eenmalig. Het gaat om het proces waarin talent tot ontwikkeling komt. Wie af kan zien van verleidingen en zich in zijn eentje opwerkt op karakter, heeft kans van slagen. Ideaal voor de ontwikkeling is een goede omgeving: met de besten tegen de besten krijg je de (aller)besten.

Daarover kon in de derde helft onder het genot van een drankje met Gerbrands nagepraat worden. Zijn boek 'Mijn stijl' was te koop en wie wilde, kreeg er een handtekening in.

Extra foto's