Nieuwsflits

Havo-4 en vwo-5 in Sicilië

geplaatst op: 14-05-2009
Na maanden voorbereidingen, Italiaanse lessen en vooral veel uitkijken naar de reis naar Sicilië was het op 18 april dan eindelijk zover. Zaterdagochtend om 8 uur stond iedereen met een wat slaperig hoofd klaar om te vertrekken naar het vliegveld van Dusseldorf. Het afscheid van de ouders ging iedereen gelukkig makkelijk af en al snel gingen de koffers en kinderen de auto’s in en was het rijden geblazen. Na een hele dag reizen met de auto, het vliegtuig en de bus kwamen we eindelijk aan in Modica. Het was een beetje een treurige aanblik om onze Italiaanse uitwisselingsstudenten in de regen te zien staan met parapluutjes, maar dat kon de pret niet drukken. Iedereen ging met zijn of haar Italiaan mee naar huis en we zouden elkaar na het weekend op maandagochtend weer zien.

Maandagochtend zat iedereen vol met verhalen en hadden we allemaal een leuk en vooral spannend weekend gehad. De dagen van de weken die volgden waren lang. We kregen lessen van meneer Blandino, meneer Gennaro en mevrouw Adema. We hebben steden bezocht en zijn naar een vismarkt in Catania geweest. We hebben veel gelachen, regen maar ook zon gehad, heel lekker en vooral heel veel en zwaar gegeten, we zijn uitgeweest en naar het strand gegaan en we hebben de tweede week genoten van het heerlijke weer (want dat werd eindelijk wel eens tijd). Helaas verliet meneer Feringa ons na enkele dagen en heeft hij dus weinig zon mee kunnen pakken. Gelukkig had bijna iedereen een goede match met zijn of haar Italiaan en hebben we een superleuke tijd gehad met de hele groep. We zijn deze twee weken veel met elkaar opgetrokken en naar elkaar toe gegroeid, wat het afscheid bijna dramatisch maakte. De tranen vloeiden rijkelijk en niemand maar dan ook niemand keek er naar uit om terug naar Nederland te gaan.

Dit maakte het SIA-project 2009 tot een enorm succes. We hebben een geweldige tijd gehad en veel geleerd. We zijn allemaal geslaagd voor onze schriftelijke en mondelinge toets Italiaans en krijgen allemaal een diploma. We zijn in de families opgenomen en hebben kunnen mee genieten van de Siciliaanse cultuur en gastvrijheid. Deze twee weken waren echt heel bijzonder en we zullen ze dan ook nooit meer vergeten.

Extra foto's