Nieuwsflits

Schrijver Wim Daniëls bezoekt de brugklassen

geplaatst op: 25-05-2009
Op dinsdag 12 mei en donderdag 14 mei bezocht Wim Daniëls, schrijver van veel jeugdboeken, onze brugklassen. In de aula vertelt hij enthousiast over de ontwikkeling van jongerentaal. Wat betekenen ‘kopkluiven, snavelen of navelpluis’ nu precies? Ook geeft hij enkele lachwekkende voorbeelden van smileys of emoticons:
:# betekent: Ik draag een beugel.
of
@:-) betekent: Ik ben naar de kapper geweest en het is gelukt.
Wim Daniëls bedacht zelf enkele konticons. Dit zijn tekens die de vorm of beweging van een kontje weergeven.
_&_ betekent: Dit is een draaikont.
Waar haalt hij de inspiratie vandaan? Vaak zijn de boeken gebaseerd op gebeurtenissen die hij zelf heeft meegemaakt . Soms vertellen jongeren een verhaal dat de basis vormt voor een boek. Wie weet heeft iemand op De Nassau iets bijzonders of ergs meegemaakt. Als die leerling het aan Wim Daniëls vertelt, dan verschijnt er misschien een boek over. Op deze wijze worden onze brugklassers aangespoord om zelf met verhalen te komen.

Twee tieten in een enveloppe is de titel van de nieuwe jeugdroman van Wim Daniëls. Het boek is geschikt voor kinderen van 11 jaar en ouder, en zeker ook voor volwassenen. Het onderwerp van het boek is borstkanker. Het thema is: Hoe kun je als kind reageren als je je moeder dreigt te verliezen aan een ernstige ziekte?
Wim Daniëls is eigenlijk altijd wel met taal bezig.

Natuurlijk las hij ook voor uit eigen werk.