Nieuwsflits

Nassauleerlingen naar school in de meivakantie

geplaatst op: 20-04-2010
Terwijl andere Nassau’ers van hun meivakantie genieten, gaat een selecte groep leerlingen uit havo-4 en vwo-5 naar school, maar dan wel een school in Italië. Zij krijgen Italiaanse les van docenten van het liceo classico uit Modica, een stadje in het zuidoosten van Sicilië. De lessen zijn de kroon op de voorbereidingen van de leerlingen die zich vanaf de kerstvakantie hebben ingezet de beginselen van het Italiaans onder de knie te krijgen.

Ho voglia di te, Italia!
Ho voglia di te, Italia! (Ik heb zin in je, Italië!), riep vorig jaar een van de enthousiaste SIA-leerlingen. En deze uitroep typeert ook dit jaar de sfeer van de groep die op 21 april vertrekt. Drie maanden hebben de leerlingen zich voorbereid op de uitwisseling met leerlingen uit Modica: elke donderdagmiddag na schooltijd buigen de SIA’ers zich over het Italiaans, er is mailcontact en excursies krijgen vorm. Maar medelijden hoeven de anderen niet te hebben, want de beloning voor de inspanningen bestaat uit ruim twee weken Sicilië. Onze leerlingen krijgen daar Italiaanse les van Italiaanse leraren en ze gaan genieten van de Italiaanse cultuur in de breedste zin van het woord.
SIA -school in action- is een van de internationaliseringprojecten van De Nassau. Leerlingen die belangstelling hebben voor de Italiaanse taal en cultuur konden zich ook dit jaar weer aanmelden voor een uitwisseling. Het idee achter het SIA-project is dat een taal het best geleerd wordt in het land zelf: in de gezinnen, in de school en in de omgang met leeftijdgenoten.
Natuurlijk kunnen niet alle leerlingen zomaar meedoen aan dit project. Je moet enthousiast zijn om de taal te leren en je moet tijd willen steken in de voorbereiding.
Het project vergt ook zelfstandigheid, want de begeleiding is beperkt. Leerlingen moeten hun eigen weg leren vinden: excursies plannen ze voor een groot deel zelf. En het is leuk om in Sicilië je weg te vinden. In Catania is er bijvoorbeeld elke week een markt met volgeladen groente-, fruit- en viskramen. Die gaan we natuurlijk bezoeken, want eten is ook Italiaanse cultuur. Verder bezoeken we historisch interessante steden als Syracuse, waar overblijfselen van de Griekse oudheid zijn te zien die Griekenland doen watertanden. In Modica zelf, Noto en Ragusa Ibla waan je je nog in de barok. En er is een tweedaags bezoek aan Palermo….
Na de meivakantie is iedereen weer terug. Een hele ervaring rijker en vast lekker gebruind, want al deze cultuur vind je onder de stralende zon van la bella Sicilia.
En mocht u eind augustus of begin september in Breda jonge Italianen tegenkomen….weet dan dat ook zij hier niet zijn voor een vakantie, maar op tegenbezoek. Want dat is een uitwisseling: wij daar in de gezinnen en zij hier.