Nieuwsflits

Naar de Eyjafjallajökull

geplaatst op: 02-06-2010
‘The Influence of Volcanoes on Human History´. Dit is de titel van het profielwerkstuk dat Quintus van Galen, Denise van de Walle en Karin Kuijpers dit jaar schreven.
Deze drie leerlingen onderzochten de invloed van vulkanisme op de geschiedenis van de mens. Wist u dat wij ons huidige alfabet te danken hebben aan een vulkaanuitbarsting in het Middellandse Zeegebied? En dat het begin van de Franse Revolutie te danken is aan vulkanische (g)assen uit IJsland?
Zelfs onze genen zijn veranderd, na een extreem zware vulkaanuitbarsting van de Toba (Indonesië) zo´n 20.000 jaar geleden.
De begeleidend docent beoordeelde het profielwerkstuk met een 9 en adviseerde de drie het werkstuk na een paar kleine aanpassingen op te sturen naar Aarde.Nu.
Aarde.Nu is een samenwerkingsverband tussen vijf universitaire aardwetenschappelijke opleidingen en organiseert iedere zomer een expeditie naar IJsland. De schrijvers van het beste aardwetenschappelijke profielwerkstuk mogen mee!
De jury van Aarde.Nu was erg onder de indruk van het niveau van het profielwerkstuk en heeft de schrijvers uitgenodigd vrijdag 4 juni naar de universiteit van Utrecht te komen voor de prijsuitreiking.
Staan Quintus, Karin en Denise komende zomer op de lava-spuwende Eyjafjallajökull in IJsland? Vrijdag 4 juni weten we meer.

(wordt vervolgd)

Namens de begeleidend aardrijkskundedocent,

Bart Pijpers