Minor vwo-5

Hieronder staan de beschrijvingen van de drie minors voor vwo 5. Twee van deze minors ga je dit schooljaar volgen. Maak je keuze voor de minors bekend via onderstaande link voor donderdag 31 augustus. De minors starten maandag 4 september.

  1. Spraakmakend, filosoferen over moderne kunst
    Over moderne kunst wordt van alles beweerd. Dat varieert van “dat kan mijn kleine broertje ook” tot “het is de hoogste vorm van kennis”. In de minor Spraakmakend bespreken mevrouw Adelaar en de heer Feringa de verschillende opvattingen over kunst. Wat is kunst eigenlijk? Waar dient kunst voor? Dat zijn vragen die in de lessen worden gebruikt om de moderne kunst te begrijpen. De moderne kunst geeft ons grote kunstenaars als Picasso, Mondriaan en Rothko. De filosofie geeft ons denkers over kunst als Plato, Kant en Nietzsche. In deze minor krijg je kennis over de geschiedenis van de moderne kunst en leer je de grote kunstwerken te onderzoeken, te begrijpen en uit te leggen. In de minor komen theorie en praktijk samen. Het is denken en doen, kijken en benoemen. Je sluit de minor af met een bezoek aan De Pont, het museum voor moderne kunst in Tilburg.
  2. Maak je eigen taal!
    In deze minor ga je op onderzoek in de wereld van de taal. Je leert van alles over communicatie, taaleigenschappen en (kunst)talen. De eerste lessen krijg je een beeld van de verschillende talen en de manier waarop talen ontstaan. Daarna ga je in groepen aan de slag met het maken van een eigen kunsttaal. Mevrouw Coone en mevrouw Carprieaux geven je inzicht in de manier waarop talen zijn opgebouwd. Voor deze minor moet je veel willen communiceren en graag op de computer werken. In deze digitale minor maak je zelf de perfecte taal.
  3. What’s in a brain?
    Jouw grijze massa weegt zo'n 1330 gram. Die massa reguleert allerlei vitale lichaamsfuncties en er vinden in die massa belangrijke mentale processen plaats, zoals denken en voelen. Het brein van ieder mens ontwikkelt zich tot een complex, zelf organiserend systeem. Hoe werkt het brein? Welke invloed heeft de omgeving op ons brein? Wat is de samenhang tussen ons brein en ons karakter? In deze minor leer je meer over het brein, ook wel hersenen of encephalon genoemd. Natuurlijk worden de hersenen anatomisch bekeken en je leert een eenvoudig onderzoek uit te voeren, bijvoorbeeld op het gebied van sekse en schoolprestaties, de erfelijkheidsfactor van intelligentie of het effect van geheugenpillen. De minor wordt verzorgd door mevrouw Milikan en mevrouw Eijlders.

Je moet 2 keuzes maken voor 1-9-17 via dit inschrijfformulier.